Wegwijs in de bib

De openbare bibliotheek Tielt-Winge is de naam voor de hoofdbibliotheek in Tielt en haar deelbibliotheek in Sint-Joris-Winge.
De bibliotheek is er voor iedereen. Ze biedt je uren lees-, speel-, luister-, en kijkplezier en een schat aan informatie voor jong en oud.

De bibfilialen
De bibliotheek ligt in Tielt, tegenover het gemeentehuis. Er is nog een uitleenpost, uitsluitend voor scholen, in Sint-Joris-Winge aan het gemeenschapscentrum De Maere. Vijf dagen per week  kan je er een beroep doen op één van onze medewerkers die je graag zullen helpen.

  • Hoofdbibliotheek Tielt (’t Jongensschool),

Blerebergstraat 4, tel. 016 63 24 24

Leesaanbod

voor jeugd
In de hoofdbibliotheek is er een kleurrijke en kindvriendelijke zone voorzien voor de allerkleinste lezers.
De lagere schoolkinderen kunnen kiezen uit een uitgebreide collectie boeken, strips, tijdschriften en luisterboeken.

voor jongeren
Het aanbod voor jongeren vanaf 16 jaar draagt het logo AD wat staat voor adolescenten en bestaat uit boeken, strips en tijdschriften.
De bibliotheek volgt ook de boektitels die op de schoollijsten voorkomen.

voor volwassenen
Romans
De romans zijn gerangschikt op de familienaam van de auteur van A tot Z en dragen, indien in een genre onder te brengen, een genre-etiket. Zo zijn romantische verhalen, thrillers, reisverhalen, detectives,… makkelijk herkenbaar.

Er is ook een aanbod van grote-letter-boeken en daisyboeken voor slechtzienden of mensen die problemen hebben met lezen.

Informatieve boeken
Er zijn boeken met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals sport, hobby, gezondheid, techniek, kunst, menswetenschappen, natuur, …

Luisterboeken
Er zijn ook luisterboeken voor volwassenen, zowel fictie als informatieve. Hiervoor wordt geen leengeld gevraagd.

Strips
De bibliotheek bezit ook een uitgebreide collectie strips en graphic novels voor volwassenen.

Tijdschriften en kranten
Er is een ruim aanbod van verschillende tijdschriften over allerlei onderwerpen. Ze kunnen gratis ontleend worden.
Er zijn ook 2 krantentitels aanwezig in de bib: De Morgen en Het Nieuwsblad.

Anderstalige boeken
De bibliotheek biedt ook een beperkte collectie Engels- en Franstalige boeken aan.

Nieuwe boeken
Wekelijks worden nieuwe boeken in circulatie gebracht. Ze worden op een speciaal daarvoor bestemde display gezet. Nieuwe bibliotheekaanwinsten kan je ook online ontdekken via onze website http//tielt-winge.bibliotheek.be. Klik op de knop “nieuw”.

IBL-dienst
Boeken die niet in ons bezit zijn kunnen wij aanvragen via het interbibliothecair leenverkeer aan een andere bibliotheek. Wanneer het boek binnen is, dan wordt een aanvrager hiervan verwittigd.

Multimedia

Films en Games
De hoofdbibliotheek leent ook dvd’s en games uit. Er is een ruim aanbod aan kinderfilms, documentaires, filmklassiekers maar ook pure ontspanningsfilms zijn bij ons te vinden.

 Internetcomputers
De publiekscomputers verschaffen je gratis toegang tot het Internet, zodat je e-mails kan raadplegen, chatten, een sms sturen of informatie opzoeken. Wil je zeker zijn dat je de computer kan gebruiken, reserveer dan even telefonisch je plaats.

Catalogus
Wil je weten of de bibliotheek een bepaald boek, dvd, tijdschrift,… heeft, dan kan je de catalogus van de bibliotheek raadplegen. Diezelfde catalogus kan je ook van thuis uit consulteren als je over een internetverbinding beschikt, via http://tielt-winge.bibliotheek.be

Kennis- en ontmoetingscentrum
De bibliotheek is een kennis- en ontmoetingscentrum voor alle inwoners van de gemeente en is actief zijn inzake de verspreiding van leescultuur en educatie.

Zo organiseert de bibliotheek elk jaar een aantal auteurslezingen voor zowel jeugd als volwassenen in het kader van de jeugdboekenweek, de nationale voorleesweek, de bibliotheekweek . Elke eerste zaterdag van de maand komt er tussen 10 en 11u een professionele verteller naar de bib voor de kinderen.

Er zijn ook regelmatig info-avonden rond bepaalde thema’s zoals opvoeding.

Kortstondige, laagdrempelige computercursussen worden hier georganiseerd voor jong en oud: facebook, powerpoint, … al naar gelang het aanbod en de vraag.

De bibliotheek heeft een facebookaccount en een twitteraccount, zo krijg je altijd het meest recente nieuws.

De bib biedt ook een vrije draadloze verbinding aan aan haar klanten.

Toegang
Iedereen kan vrij de bibliotheek bezoeken tijdens de openingsuren. Iedereen kan gratis lid worden van de bibliotheek.

Met je lenerspas mag je alle materialen uitlenen, van alle afdelingen, dus niet alleen boeken maar ook dvd’s, tijdschriften, luisterboeken en games. Je mag de computers van de bibliotheek gebruiken, en je kan de cursussen die de bib aanbiedt volgen.

Lenen
• kies het materiaal dat je wil ontlenen uit de rekken. Je kan maximaal 15 dingen uitlenen;

• ga met je bibliotheekpas je materialen scannen aan de zelfuitleenbalie

• neem telkens een ticket waarop staat welke materialen je in je bezit hebt en wanneer ze ten laatste moeten ingeleverd worden;

• de uitleentermijn voor bibliotheekmatierialen is vier weken. Je kan ze zelf online verlengen via de website http://tielt-winge.bibliotheek.be.

Terugbrengen
• scan het terug te brengen materiaal via de zelfuitleenbalie weer in
• leg ze in de kast naast de zelfuitleenbalie, de bibliotheekmedewerkers kijken het na en zetten alles weer in de rekken

Fotokopie
Je kunt in de bibliotheek fotokopieën nemen tegen een kleine vergoeding.

Uitleenreglement
Alle afspraken over het gebruik van de bibliotheek, de tarieven en uitleentermijnen, vind je in het uitleenreglement van de bibliotheek. Dat wordt overhandigd bij inschrijving in de bibliotheek en is altijd verkrijgbaar aan de balie.

Boekendienst aan huis
Kan je niet meer naar de bibliotheek komen? Dan komt de bibliotheek gewoon naar jou!
De boekendienst aan huis is een gratis dienst voor mensen die zich niet kunnen verplaatsen naar de bibliotheek en op geen andere manier aan bibliotheekmaterialen kunnen komen.

Tot onze doelgroep behoren alle inwoners van Tielt-Winge die bejaard en niet mobiel zijn, gehandicapten en langdurig zieken die niet in een instelling verblijven en langdurig zieke of immobiele kinderen. Op eenvoudige vraag komt een medewerker van de bib een keer per maand langs met nieuwe materialen.

Tentoonstellingen
De bibliotheek beschikt over heel wat vrije wanden die voorzien zijn van tentoonstellingsrails. Deze worden gratis ter beschikking gesteld aan iedereen die iets wil exposeren: foto’s, schilderijen, tekeningen…
Iedereen kan de tentoonstellingsruimte tijdens de openingsuren van de bibliotheek gratis bezoeken.

Advertenties

2 gedachten over “Wegwijs in de bib

    • Beste

      De bibliotheek neemt regelmatig boeken of dvd’s aan, die mensen willen schenken en we zijn hier uiteraard blij mee. Zo zijn we vooral geïnteresseerd in vreemdtalige literatuur (Engels, Frans, …). Er zijn echter wel een paar zaken waar we rekening mee houden: zo mogen de materialen niet te oud zijn (we letten op actuele spellingsnormen, of het papier niet vergeeld is, het materiaal niet te verstoft is, etc…), omdat anders onze klanten ze toch niet zullen uitlenen.
      Indien je iets wenst te schenken aan de bibliotheek dan kan je tijdens de openingsuren van de bibliotheek gerust eens langs komen en dan maken wij een snelle selectie. Alvast hartelijk dank voor het aanbod!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s